De la 01.01.2018, salariul minim brut pe tara se stabileste la 1.900 lei lunar, astfel:

Infografic realizat de echipa Manager.ro

salariu

vineri, 8 februarie 2013

Dreptul la munca?

Ce înseamnă fiziologic vârsta de 65 de ani !?
 Acum să fim serioşi, noi românii nu ne putem compara cu orice altă ţară civilizată. Acolo alături de dreptul la muncă este statuat şi dreptul la odihnă, dreptul la civilizaţie, dreptul la cultură, dreptul de a avea asigurare medicală decentă, pensie decentă etc. Noi am preluat doar vârsta. Aflaţi că această vârstă la noi, cea de 65 de ani este depăşită de transformările fiziologice ale unei perioade cumulate cu încă minim 5 ani. Cu alte cuvinte la 60 de ani, noi romanii  am avea dreptul să… aşteptăm. Să aşteptăm al naturii drept. Dacă o facem cât mai târziu este cu atât mai bine. Unele schimbări în temperamentul şi comportamentul oamenilor în vârstă sunt inevitabile. Dar este uneori greu de stabilit dacă ele sunt date de o depreciere nervoasă sau mentală, deoarece ele pot fi date de situaţia fizică, psihologică şi socială . Diminuarea abilităţilor şi eficienţei fizice poate implica situaţia de a fi acceptat de altcineva, de obicei de cei din jur.  Izolarea dată de diminuarea firească a familiei prin plecarea fiilor, dispariţia contactelor profesionale cu colegii, moartea soţului / soţiei şi a prietenilor care se grăbesc - toate acestea pot afecta capacitatea de autoapreciere şi pot duce la afecţiuni, iar în cele din urmă devii o povară îngăduită. Altfel a dus viaţa, altfel a „ars” un militar , altfel un civil. Nu trebuie să lupţi pentru a ţi se permite neapărat munca până la 65 de ani !? Gândesc că unii din colegii mei, încă foarte activi, mai au între 3-5 ani de muncă, după 60 de ani greşelile lor pot fi fatale. Este problema lor, dar exemplul profesorului Haţieganu, renumitul creator de şcoală clujeană îmi vine acum în minte. Omul eminent care nu a greşit aproape niciodată în diagnostic şi tratament, a greşit chiar cu el. Şi-a pus diagnosticul greşit sieşi, şi-a administrat prin colegii mai tineri, sceptici, tratamentul şi a murit apoi liniştit. Desigur, sunt o mulţime de oameni vârstnici care îşi păstrează viu interesul pentru multe lucruri şi sunt mai activi ca niciodată, dar pentru alţii este dificil, fie din cauza lipsei  banilor suficienţi, fie din cauza singurătăţii, incapacităţii fizice şi lipsei stimulării mentale. Ritmul schimbărilor din societatea modernă accentuează dezorientarea vârstnicilor, iar felul de viaţă  nu-i prea ajută pe cei bătrâni. Iar noi la 60 de ani suntem deja bătrâni. De aceea şi rata de moarte este mult mai mare ca la civili. Cărămida cu care batem în pieptul care sună încă a aramă poate fi înşelătoare. Iar efectele acestor lucruri sunt deseori visarea, instabilitatea emoţională, apatia, neatenţia, resentimentele,  uneori alcoolismul şi o stagnare mentală, ceea ce ceilalţi califică asta drept  intrarea în senilitate inevitabilă. Atunci devenim penibili.
Dintr-un punct de vedere pozitiv însă, retragerea vremelnică, o îngrijire mai atentă a sănătăţii, o organizare potrivită a vieţii, o învăţare sau rememorare a ceea ce ai uitat, pot transforma vârsta, apoi după 70 de ani senectutea, într-o vârstă a unor noi oportunităţi şi experienţe. Dar nu ca muncă neapărat plătită , ci doar ca hobby. Evident, această situaţie de dorit este mai accesibilă celor cu familii, celor care au încă armonie în societate, şi în care ambii membrii, soţ-soţie beneficiază de o sănătate satisfăcătoare şi de mijloace financiare. Pentru-că singurătatea este cel mai mare duşman al omului în vârstă. O dată cu îmbătrânirea, memoria, gândirea şi funcţiile mentale complexe îşi diminuează ritmul şi capacitatea. Oboseşte creierul.
În concluzie. Se ne dorim pensia avută odată, adică 31 dec. 2010, să ne dorim fostul statut de viaţă, să ne dorim asistenţă medicală şi facilităţile date de ceea ce mai are Armata, să ne dorim revederea, să ne dorim orice, dar… dreptul la muncă până la 65 de ani, să ni-l dorim mai puţin !!!

Cu stima
un doctor

48 de comentarii:

  1. Dogarule, rezolva imediat ordonantele cu Ponta sau pleaca! Daca nu rezolvi si nici nu pleci, venim sa te scoatem noi de-acolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da' de ce sa-ti rezolve Dogaru pensia? Tu ce-ai facut pentru asta? Si cine mama dracului te crezi sa dai cu pumnul in masa ca nu esti la ma-ta acasa.

      Ștergere
  2. referitor la …/Prima încălcare a fost acel stagiu fix de 20 de ani, care încalcă flagrant ”principiul egalităţii, care asigură tuturor participanţilor la sistemul public, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu ”, în loc de 25 cum ar fi fost normal./
    Priincipiul egalitatii se refera la cei care au conditii egale de munca ca si profesiuni. Stiti la ce varsta se pensioneaza balerinii si ce stagiu de cotizare au? Stiti la ce varsta se pensioneaza muzicantii din filarmonici de la instrumentele de suflat si ce stagiu de cotizare au?
    Deci militarii cu pensionarea la 55 de ani si stagiul de cotizare la 20 de ani nu cred ca reprezinta o discriminare. Cred ca este parte a unui contract social intre societate si persoana. Si acum cine vrea sa aiba un salariu mai bun si pensie mai mare poate aplica pentru armata. Culmea este ca marea majoritate a celor care ar putea aduce un plus armatei, desi stiu conditiile avantajoase de salarizare si pensionare, nu accepta sa se inroleze in uniforma si la ordin o viata intreaga.
    Asa ca din moment ce aleg altceva nu vad nici un motiv sa se planga ulterior ca militarii, CICA, gauresc bugetul de stat si cel de pensii.
    Iar pensionarea la 60 de ani a militarilor este o prostie. Daca s-ar aplica cu fermitate conditiile de silueta, rezistenta fizica, medicale, jumatate ar trebui pensionati anticipat cu efectul primirii unei pensii diminuate. Dvs atzi vazut la manifestari publice ce gogosari avem in randul militarilor? Atzi vazut cum arata militarii de orice grad din state occidentale, ca si silueta? O sa avem un procent ridicati de militari cu varsta de 59-60 de ani cu silueta lui Catalin Voicu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti absoluta dreptate !!
      Eu sunt autorul articolului aparut mai sus. Viata dusa, alimentatia, mancatul unde si cum apuca, duc la subrezirea sanatatii. Personal aveam mari probleme cu intocmirea graficelor cerute cu indicele de masa corporala, cu probele sportive. Aproape toti depaseau standardele, intrand in clasa obezi sau supraponderali. Dar asta nu ar fi fost foarte grav daca la kilogramele in plus nu se asocia hipertensiunea, colesterolul, trigliceridele, transaminazele. Asta ne curata, aproape pe toti. Bolile cardio-vasculare,apoi cele hepatice .

      Ștergere
    2. Da, domnule, foarte adevarat. Si stiti si de ceÖ nu numai ca manaca cand apuca )de regula seara, cand ajung acasa), dar si ce apuca... Mai concret, salariul (acela nesimtit!) nu-i permite unui militar sa manance, el si familia sa, sanatos. Hrana de calitate e scumpa! Proteinele de calitate, care sa mentina masa musculara (care, desigur, trebuie ranforsata prin exercitii fizice), costa mai mult decat isi permite o familie de militari sa cheltuiasca pe mancare. Deoarece, pentru a se ajunge cu banii, pentru a avea si cu ce sa-si creasca copiii, si din ce sa-si construiasca un acoperis deasupra capului, si din ce sa-si mai cumpere cate ceva de imbracat - de unde sa rupa omul? De la mancare. Faci dintr-o portie de carne 2 feluri de mancare pentru 3 - 4 persoane, o lungesti acolo, cu se poate, cu fainoase si grasimi, mai ales...

      Deci, la cum sunt platiti, de unde calitate fizica?

      Ștergere
  3. O SA MAI ACHIT TAXA DE MEMBRU LA SCMD , CIND O SA VAD CUANTUMUL PENSIEI DIN DECEMBRIE 2010, NU DIMINUAT CU 39%, DEOARECE MA INTREB PENTRU CE AS MAI FI MEMBRU DACA SOLICITAREA FUNDAMENTALA NU ARE REZOLVARE. EU NU LUPT PENTRU CUMUL PENSIE/SALARIU, DEOARECE STAREA SANATATII NU IMI PERMITE SA MUNCESC LA 55 DE ANI, DEOARECE AM UN INEL FISURAT IN COLOANA SI 3 TASATE SI DE ACEEA AM IESIT LA PENSIE CU AVANTAJUL VECHIMII IN CONDITIILE LEGII STATULUI ROMAN SI ANUME L.164/2001. DACA NU ERA BUNA LEGEA , ASTA NU E VINA MEA .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cica "EU NU LUPT PENTRU CUMUL PENSIE/SALARIU",da` pentru ce lupti ,cu ce lupti si cum lupti mai calicu fisurat ? Daca pentru 10 lei pe luna vrei si cafea si piscoturi si pensia inapoi,te invit la un birou de avocati sa vezi cat iti cer numai pentru a sta de vorba cu tine.Asa ca fiind de teapa mea calicule ,mars afara din sindicat ca nu te meritam!

      Ștergere
    2. @Anonim 11.40 Asculta mai nea caisa, ce dracu cauti in sindicat? Doar ca sa te scoti cu pensia? Daca da, sezi acasa si ia-ti tigari pe banii de cotizatie. Sau ce vrei tu. Daca-ti marea pensia cu 120 de lei, sigur uitai de sindicat. Cu "viteji" ca tine mi-e plin podul.

      Ștergere
    3. Am și eu o întrebare pentru unii ”deștepți” ce postează pe acest site pe problema cumului serviciu-pensie. Dacă la nivel de instituții guvernamentale au loc disponibilizări masive (adică oameni relativ tineri sunt dați afară) cum explică ei încadrarea pensionarilor, care culmea, au fost disponibilizați pentru a optimiza funcționarea acelor instituții. Din ce știu eu legea nu interzice angajarea pensionarilor la privat. Atunci de ce țipă ăștia, care au fost șefi toată viața, că le este limitat dreptul la muncă ? Dacă sunt valoroși, cum susțin ei, să meargă la privat sau să deschidă propria afacere. Se pare că bunul simț dispare odata cu vărsta. Astfel se explică și ”îmbrâncelile” colegiale la cozile la moaște sau la deschiderea supermarketurilor unde pensionarii sunt nelipsiți.

      Ștergere
  4. LUMINA VINE DE LA ANCMRR/UNPR/PSD/ACD???
    EI AU REZOLVAT MARIRILE SI SE LUPTA SA REZOLVE ACUMA SI TAIERILE .
    SCMD RAMINE DOAR CU GARGARA ????

    RăspundețiȘtergere
  5. COMUNICAT
    În ultimele zile, după publicarea Raportului special al avocatului poporului, privind consecinţele eliminării pensiior de serviciu, mulţi „comentatori” s-au grăbit să-şi dea cu părerea despre cele relatate în acest raport.
    Din păcate, multe dintre comentarii s-au referit la probleme care nu au legătură cu scopul şi conţinutul acestui raport special. Principalele aspecte vi le prezentăm în continuare.
    În primul rând, avocatul poporului se referă la pensiile de serviciu, respectiv ale personalului auxiliar din justiţie, ale parlamentarilor, diplomaţilor şi personalului navigant şi auxiliar din aviaţia civilă şi numai tangenţial la pensiile speciale, respectiv pensiile militarilor şi poliţiştilor. Diferenţa dintre cele două categorii de pensii este subliniată de avocatul poporului, care precizează că pensiile de serviciu sunt cele care au două componente, respectiv componenta contributivă şi componenta necontributivă, suportată de la bugetul de stat, iar pensiile speciale erau plătite, integral, de la bugetul de stat.
    Acest raport face un istoric al apariţiei acestei probleme, în timpul guvernării anterioare, prezintă aspecte juridice pertinente ale problemelor create printr-o legislaţie superficială, incompletă şi aplicată greşit. Precizează că acest proces legislativ, creat prin Legea 119/2010 şi actele normative adiacente (hotărâri de guvern ordonanţe, ordonanţe de urgenţă) au dus la situaţii, uneori dramatice, care afectează viaţa unui mare număr de oameni, ale căror pensii au fost diminuate, în multe cazuri, în proporţie inadmisibilă, contrar normelor referitoare la menţinerea unor condiţii normale de viaţă pentru mulţi pensionari din categoriile cu pensii de serviciu.
    Avocatul poporului menţionează că, la recalcularea/revizuirea pensiilor trecute în sistemul public de pensii nu s-au aplicat prevederile din legea 19/2000, referitoare la menţinerea în plată a pensiei anterioare recalculării, dacă cea recalculată este mai mică. În acest context, este menţionată şi OUG 1/2011, care ignoră prevederea din legea 119/2010, deşi pensiile cărora li s-a aplicat diminuarea erau obţinute în mod absolut legal, iar recalcularea/revizuirea în vederea includrii pensilor respective în sistemul public de pensii era protejată prin prevederile din legea 19/2000 (art. 180, par. 7).
    Soluţia menţionată de avocatul poporului ca fiind potrivită pentru asigurarea unor pensii satisfăcătoare este sistemul de pensii private. El consideră că ar fi necesară reluarea reglementării privind pensia ocupaţională, ca pensie privată, facultativă, care se practică în ţări din U.E.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aiurea. Ponta si Campeanu au stabilit sa se revina la pensiile vechi pentru toti rezervistii, dupa care sa se mai si impoziteze la greu ca sa se faca economii la buget. Nu mai prostiti oamenii cu tot felul de interpretari fanteziste. Mai cititi raportul o data.

      Ștergere
    2. Dumneata intelegi rostul impozitului aplicat pensiilor ?. Eu nu.

      Ștergere
  6. Avocatul poporului consideră că desfiinţarea pensiilor prevăzute în legea 119/2010 a adus atingere unui drept dobândit, având în vedere că pensia de serviciu este altceva decât pensia publică, care are altă modalitate de calcul. Precizează că pensiile desfiinţate erau stabilite prin legi organice, deci dreptul la pensie de serviciu nu a fost restrâns, ci desfiinţat. Acelaşi lucru s-a întâmpla şi cu pensile speciale (militare).
    Avocatul poporului mai precizează că fostele pensii militare reprezentau 158.000 de beneficiari, din totalul de 170.000 de pensii de serviciu şi se plăteau integral de la bugetul de stat. Acum, menţionează el, se plătesc din bugetul asigurărilor sociale de stat, mărind deficitul acestuia şi degrevând bugetul de stat.
    În legătură cu aceste pensii, el precizează că pensiile militare de stat au fost revizuite prin stabilirea de către legiuitor a unor drepturi de asigurări sociale fără aplicarea strictă a principiului contributivităţii, pentru a păstra astfel şi chiar să majoreze pensiile recalculate/revizuite, în contextul transformării acestora în pensii din sistemul public.
    În concluzie, Avocatul poporului afirmă că aplicarea legislaţiei de eliminare a pensiilor de serviciu s-a făcut cu nerespectarea textului din Constituţie.
    Din propunerile Avocatului poporului, rezultă că o soluţie pentru diminuarea pensiilor de serviciu (nu a celor plătite integral de la bugetul de stat) ar fi fost supraimpozitarea părţii din aceste pensii cu 20%-50% din partea suportată de la bugetul de stat. O astfel de soluţie nu s-ar aplica retroactiv.
    Deşi avocatul poporului precizează că legea 119/12010 a fost abrogată, face propuneri pentru modificarea acesteia.
    Din cele prezentate mai sus, rezultă cu claritate că Avocatul poporului nu a avut în vedere vreo modificare a pensiilor actuale ale militarilor, cu excepţia celor care au fost ilegal diminuate.
    Cu toţii am văzut însă cum unii „comentatori” neavizaţi, care nu au pregătirea corespunzătoare acestei profesii, dar se erijează pe la diverse posturi de televiziune, ca fiind şi reprezentanţi ai pensionarilor muilitari, dovedesc că nu înţeleg nimic din actele normative sau din documentele pe care le invocă, singurul lor scop fiind manipularea opiniei publice.
    Folosim şi acest prilej pentru a vă aduce la cunoştinţă că noi ne procupăm permanent de rezolvarea în cel mai scurt timp posibil, a problemelor camarazilor cărora le-au fost diminuate pe nedrept pensiile. Nu însă prin intermediul telerviziunilor sau al manifestaţiilor de stradă, ci pe cale legală.
    ŞEFUL SERVICIULUI JURIDIC
    Cdr.(r) jurist Constantin Alexandru

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cati ani o sa va preocupati in acest sens?! .

      Ștergere
    2. Bre nea c.a. Stai in banca ta si nu mai pune gaz pe foc. Ai facut destul rau si confuzie pana acum.

      Ștergere
  7. D-le jurist ne-ai umplut de respect si incredere .Oarecum inteleg ca sunteti un Dogarel daca lucrati pentru noi pe cale legala asa cum spuneti .Apreciati deci ca manifestatiile de strada sunt ilegale.Dormim linistiti dv si Dogaru va preocupati pentru noi.Opinia mea -daca nu iesim in strada si peste 10 ani Dogaru si Dv o sa lucrati pentrn noi la aceasta Ordonanta.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Autorul articolului .
    Nu va faceti griji . Deviza pensionarilor militari este : " Noi gandim , nu muncim ! " . Asa ca nu sunt pericole pe partea asta , de prea multa munca . Pe de alta parte , principala ocupatie a acelorasi pensionari este datul cu parerea pe net . Pentru antrenarea mintii si combaterea senilitatii premature , probabil . Asa ca nici pe partea asta nu e nici un pericol .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi gandim, nu muncim ! nu se prea lipeste de ceea ce inseamna Armata !?
      Desigur inspirat ar fi; "noi gandim dar si muncim !" .Doar prin structurile centrale de conducere , gen S.Mj. de Forte, S.M.G. , poate se gandeste mai mult. In rest, la falcea, la tanc, statie, APR sau Larom, se munceste destul. daca pensionar fiind nu-ti dai cu parerea, ce propuneti !/ Era intr-o unitate un slogan : " daca nu te loghezi, nu existi!?" Este adevarat, daca taci, daca nu taci dar o faci cu emfaza, zeflemea, tot aia !!!

      Ștergere
  9. Domnilor n-ar fi bine sa avem fiecare legea lui de pensionare cu trei articole,si anume;
    Art 1. In Romania cetatenii se pensioneaza la cerere indiferent de virsta.
    Art 2. Cuantumul pensiei va fi calculatpe baza pricipiul "fiecaruia dupa nevoi".
    Art 3.Cuantumul va fi modificat anual in functie de solicitari dar numai in sens crescator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Beton ... Subscriu ! :)) Uite , Dogarule , o idee in sfarsit desteapta pt. propunerile tale pe care zici ca le inaintezi zilnic guvernului USL...:))

      Ștergere
    2. Subscriere totala si din partea mea. Cu precizarea clara ca fiecare are dreptul sa aleaga ce cuantum vrea, indiferent de marime. Deci, fiecare cand iese la pensie sa-si stabileasca pensia pe baza unui raport semnat de el comandante iar pensia sa poata fi indexata lunar, la cererea beneficiarului. Asa da! Dormiti linistiti , dogharienii lucreaza pentru dumneavoastra !

      Ștergere
  10. Atata timp cat pensia militara era calculata ca un procent de minimum 60% din ultima solda lunara iar unui cetatean care nu a lucrat in arma,la calculul pensiei i se iau in calcul toti anii lucrati ,deci si perioada de inceput cu venituri salariale mici nu e o solutie echitabila.Echitabila era legea dinainte de 1989, care stabilea pensia dintr-o medie a veniturilor salariale din cinci ani consecutivi din ultimii zece ani.Ilogic este sa se acorde ajutoare sociale din fondul de pensii pentru cetatenii care nu au contrubuit la acest fond.Pentru militarii trecuti in rezerva ca urmare a reorganizarii armatei era normal ca vechimea avuta la data pensionarii sa fie considerata vechime integrala, daca aceasta depasea 20 de ani.In cea ce priveste dreptul la munca, este normal sa nu se mai angajeze in armata pensionari, acestia avand relatii cu fostii lor camarazi care pot starnii suspiciuni dar nu vad de ce cei calificati nu pot preda ca suplinitorii in invatamant unde sunt deficite de cadre didactice la tara sau zone izolate si sa poata cumula pensia cu salariul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate Domn, actuala lege a pensiilor are la baza cel mai corect si vechi principiu si anume "atitea bani atita peste".
      Referitor la grupele de munca respecta algebra ,adica 'un an si sase luni = 1,5, ( pentru Gr. I a) nu cum preciza decretul 214/1977 adica 1,5=1,05

      Ștergere
    2. Pensionarii militari au dreptul la munca asigurat dar la privat nu la stat .Ceea ce surprinde la dogharieni este ca pe o parte se plang de conditiile foarte grele in care au muncit ei o viata intreaga pana la iesirea la pensie dar pe alta parte ar dori sa ramana in sistem in acelasi loc de munca cu conditii foarte grele. Iata ce spirit de sacrificiu au dogharienii ! Realitatea este cu totul alta: doresc abrogarea legii care interzice cumulul pensie -salariu la stat cei care au cam taiat frunze la caini si au avut munci de birou unde au impins aerul de pe holuri si plocoane sefilor si au plimbat hartii de pe un birou pe altul. Cei care au avut functii cu adevarat dificile, nu prea se inghesuie la asa ceva. Si sunt destui ! Armata a fost si este grea pentru majoritatea cadrelor militare( in structurile armatei nu detasatii care nu prea au stiut de alarme, exercitii, aplicatii etc)! Dar nu pentru toti ! Baietii descurcareti au fsot si inca mai sunt.

      Ștergere
    3. Omule, ce ai in cap? De unde pana unde ideile astea. Ori la privat, ori la stat, tot munca se cheama. Nimeni nu primeste salariul cadou. Poate in capul tau, cu creierul mic si fara circumvolutiuni.

      Ștergere
    4. Dumneata ai perfecta dreptate,cu urmatoarele amendamente:
      -Statul nu produce bunuri si servicii vandabile,el consuma,
      -statul este cel mai prost gestionar al capacitatilor de productie , resurselor materiale si umane(altfel de ce le vinde sau concesioneaza)
      -Deviza la stat este,,Daca vezi pe cineva ca se odihneste ajutal'

      Ștergere
    5. De unde-ai scos folclorul asta, domnule? Probabil ca dumneata ai fost angajat la stat, asa ai facut iar acum dai lectii. Pastreaza-ti amendamentele pentru dumneata.

      Ștergere
    6. Dle. cuma, ceva probleme cu auzul? nu de alta dar eu tot aud si citesc in mass media despre manageri privati la societatile de stat, intrucit sunt FALIMENTATE de directorii angajati la stat!!?.
      Dami un alt exemplu( CFR, tarom, cnh,hidroelectrica,s.a.m.d.).
      Matale probabil esti casier la ANAF.

      Ștergere
    7. Da a existat si cred ca exista un program de reconversie profesionala de care boc a reusit sa-si bata joc. Eu sunt unul din beneficiarii acestui program. Dupa 10 ani de munca in educatie am fost rasplatit, bineinteles dupa contributie, cu o pensie de 251 lei. Ceea ce MApN nu vrea sa rezolve este ca nu emite adeverinta privind reconversia profesionala, motivele nu le cunosc cu toate ca exista legislatie in acest sens. In 2010 Boc ne-a taiat cumulul pensiei cu salariul, si erai platit la plata cu ora adica in loc sa primesti 1500 primeai 600 maxim, lunar. Asa ca masurile de protectie sociala la noi in tara sunt KK la fel si cele de reconversie profesionala. Apa de ploaie. Nu se merita sa mai muncesti la stat numai daca tai frunza la caini, sau impingi aerul de colo colo cu fizicul. Daca esti capabil si competent si sti meserie te pupa privatul, daca nu iei sutul in fund si inchizi usa pe dinafara.

      Ștergere
  11. Am citit cu atentie toate opiniile si cred in mare majoritate indreptatite,cu mici si nesemnificative exceptii.Se scapa din analiza un aspect esential si anume faptul ca militarii de cariera au fost transformati peste noapte sau mai plastic spus la "apelul bocancilor"in asistati sociali.Oare chiar a existat odata ONOAREA MILITARA,unde este acum?
    Putem fi uniti fostii militari,actualii asistati?Ati auzit despre democratia din Islanda?daca nu cititi veti intelege mult din fenomenul politic actual de la noi si nu numai

    RăspundețiȘtergere
  12. Dom'Dumitrica, hai Domne daaao dracu" bine ca nu trebuie sa mergem in insula lu' Amundsen!

    RăspundețiȘtergere
  13. Totusi apropo de "rivolutia" din Islanda,cind a fost intrebat de Boc ,unde sunt banii din vinzarea BCR-ului?,cel mai bun pianist dintre economisti si cel mai bun economist dintre pianisti, actualul ministru delegat pentru economie, Varujan Vosganian,ia raspuns, citez"sunt intr-un CONT dar nu stiu ei unde sa-i caute"(sic) asta in 2010 . Dumneata te gindesti la nationalizare cind EI VIND acuma si sinele de cale ferata.(CFR-ul) pentru ca asa trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cred totusi ca SCMD prin conducerea sa, este obligat sa faca ceva pentru a se aduce pensiile la nivelul lui decembrie 2010 si pentru abrogarea Cap.IV/L 329/2009. Eu totusi sper...Poate USL isi va respecta promisiunile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din primavara se redeschide santierul la canalul navigabil Giurgiu-Bucuresti, iar acolo nu se mai aplica Legea 329/2009.
      Repede cu CV-ul(numai in format european) la dl. Dan Sova.
      Succes .

      Ștergere
    2. Talica ai fost selectat de le stii asa bine?

      Ștergere
    3. Da sef de santier,ca am 14 ani de experienta in viata civila.

      Ștergere
  15. Domnule doctor, autor al articolului, din perspectiva medicala - mai precis fiziologica aveti perfecta dreptate. Dar ce ne facem cu psihologia? Un om care a lucrat pana la 55 de ani, si a fost intr-o permanenta tensiune, nu poate s-o rupa dintr-o data cu serviciul. Totul se face gradual. In tarile civilizate, despre care si dumneavoastra amintiti, rezervistii sunt cooptati la bunul mers al cetatii. Si pe cuvant de onoare ca militarii se pricep foarte bine la asta. Dar edilii alesi de noi de ce nu vor asta? Credeti ca ne-ar trebui salarii mari? Nici vorba. O mica atentie ar fi de ajuns. Pentru noi ar conta foarte mult sa ne fie luata in seama competenta si experienta. In concluzie, sa fim sanatosi si mai ales sa invatam sa ne pastram sanatatea. Mai scrieti astfel de articole, domnule doctor! Va doresc sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se pare că dvs. chiar aveți o problemă psihologică. Sunteți rupt de realitate. Blocul meu este administrat de pensionari care nu au plecat de la salarii mari ci de la mici atenții. Acum ne ustură ”fundul” cu pretențiile lor salariale (asta pe lângă micile lor afaceri de unde ”pică” binișor). Nu vreau ca treburile cetății să fie gestionate de pensionari. Închistați la nou și progres tehnologic, lipsă de viziune, neputință fizică, s.a.m.d. Și mai am o întrebare, cu tineretul ce facem, când îi dăm responsabilități ? Experiența mea de viață mă îndreaptă către următoarea concluzie: cine are valoare profesională și ca om va găsi cu ușurință rezolvare la problemele ”vârstei a 3-a”.

      Ștergere
  16. Din perspectiva psihologica nimeni nu a zis ia-mi doamne ci toti zic da-mi doamne. Asa ca pune-l pe domnul rezervist acolo dupa cum zici, citez:,, In tarile civilizate, despre care si dumneavoastra amintiti, rezervistii sunt cooptati la bunul mers al cetatii. Si pe cuvant de onoare ca militarii se pricep foarte bine la asta. Dar edilii alesi de noi de ce nu vor asta? Credeti ca ne-ar trebui salarii mari? Nici vorba. O mica atentie ar fi de ajuns", este ca si cum ai pune lupul paznic la oi. In acest hatis democratic, bantuita societatea de stafiile vechi comuniste, in acest capitalism salbatic dimboviteano-balcanic, intr-o saracie lucie generala si cu mentaltati de inavutire peste noapte, este greu sa te mentii si sa nu pui botul la cascaval cand stai numai printre hiene mai ales sa rezisti tentatiei de avea si mai mult. Ne imbatam cu apa rece generalizand cinstea onoarea si demnitatea cand constiinta trece prin stomac. Este perfect adevarat ce ai spus si anume: IN TARILE CIVILIZATE, nu la noi.

    RăspundețiȘtergere
  17. Se fac angajari in institutia de stat unde salariul mediu e de 6.500 lei
    Curtea de Conturi organizeaza mai multe concursuri de angajare in cursul lunii februarie. Potrivit bugetului de salarii pentru anul 2013, salariul mediu net din institutie este de 6.573 lei pe luna. Curtea de Conturi recruteaza in cursul lunii februarie personal atat pe functii de conducere, cat si de executie, potrivit site-ului institutiei.
    Pe lista functiilor de conducere vacante in momentul de fata: director al Directiei Transporturi, director al Directiei pentru Servicii Generale si Administrativ si mai multe pozitii de sefi de birou.
    Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a declarat recent, in cadrul dezbaterilor din comisiile parlamentare pe marginea bugetului, ca la ora actuala institutia are 120 de posturi libere pe care trebuie sa le ocupe in acest an.
    "Din pacate, suntem in schimbare de generatie, tinem cate 4-5 concursuri pe an, dar din 10 candidati este bine daca reuseste unul sa intre in Curtea de Conturi", a declarat Nicolae Vacaroiu care a acuzat dificultatile de a gasi oameni competenti.
    In urma unui concurs organizat pe 5 februarie, au fost declarate admise 30 de persoane pe functii de executie. Unul dintre concursurile pentru ocuparea unor functii contractuale de conducere si executie a fost amanat pentru data de 26 februarie.
    In anuntul de recrutare, se precizeaza salariile de baza pentru functiile de executie scoase la concurs, caora li se adauga sporuri de vechime. Acestea sunt mult mai mici decat media care reiese din buget:

    - sef de cabinet - 1.546 lei
    - secretar dactilograf - 935 lei
    - sofer - 1.122 lei

    Conform unei analize Realitatea.net, salariul mediu net din Curtea de Conturi este de 6.573 lei pe luna.
    Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) recruteaza in data de 14 februarie mai multe persoane pentru posturile de conducere vacante in cadrul Curtii de Conturi. Conform site-ului ANFP, cerintele la angajare sunt:
    pentru functia de director al Directiei pentru Servicii Generale si Administrativ

    - studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul stiintelor economice sau stiintelor ingineresti;
    - studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
    - vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice minimum 3 ani;
    - cunostinte de operare PC - nivel mediu;

    RăspundețiȘtergere
  18. pentru functia de director al Directiei Transporturi

    - studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul stiintelor ingineresti;
    - studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
    - vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice minimum 3 ani;
    - cunostinte de operare PC - nivel mediu;

    pentru functia de sef birou - Biroul Investitii, Patrimoniu si Cadastru

    - studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul stiintelor ingineresti - specializarea constructii si instalatii;
    - studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
    - vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice minimum 2 ani;
    - cunostinte de operare PC - nivel mediu;

    RăspundețiȘtergere
  19. pentru functia de sef birou - Biroul Achizitii

    - studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul stiintelor economice sau stiintelor ingineresti;
    - studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
    - vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice minimum 2 ani;
    - cunostinte de operare PC - nivel mediu;

    pentru functia de sef serviciu - Serviciu Salarizare

    - studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul stiintelor economice;
    - studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
    - vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice minimum 2 ani;
    - cunostinte de operare PC - nivel mediu;

    pentru functia de sef birou - Biroul pentru Lucrarile Plenului Curtii de Conturi

    - studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul stiintelor juridice;
    - studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
    - vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice minimum 2 ani;
    - cunostinte de operare PC - nivel mediu;

    RăspundețiȘtergere
  20. pentru functia de sef birou - Biroul Buget si Metodologie

    - studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul stiintelor economice;
    - studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
    - vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice minimum 2 ani;
    - cunostinte de operare PC - nivel mediu;

    pentru functia de sef birou - Biroul Contabilitate

    - studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul stiintelor economice;
    - studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
    - vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice minimum 2 ani;
    - cunostinte de operare PC - nivel mediu;

    pentru functia de sef birou - Biroul Financiar si Decontari

    - studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul stiintelor economice;
    - studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
    - vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice minimum 2 ani;
    - cunostinte de operare PC - nivel mediu;

    RăspundețiȘtergere
  21. pentru functia de sef birou - Biroul Audit

    - studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul stiintelor economice;
    - studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
    - vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice minimum 2 ani;
    - cunostinte de operare PC - nivel mediu.

    Sursa: Realitatea.net

    RăspundețiȘtergere
  22. DE LA INFIINTAREA SCMD , SI PINA ACUMA PRINCIPALUL SCOP SI REVENDICARE A FOST CUMULUL PE LEGEA 329. ACUMA ESTE TIMPUL CA DOGARU SA APLICE PENTRU CUMUL SI SA NE LASE PE NOI CEI PESTE 26.000 DE OFITERI CU PENSII MILITARE DESFIINTATE SI TAIATE SA NE LUPTAM PENTRU REVENIREA CUNATUMULUI PENSIILOR TAIATE ILEGAL SI ABUZIV.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect este ”de când am auzit eu de SCMD principalul scop ...” fiindcă SCMD a luat ființă înainte de apariție Legii 329. Cât privește lăsarea celor 26000 de militari cu pensii micșorate pentru a lupta singuri pentru drepturile lor, este o glumă. Fără nicio organizare și mobilizare nu vezi că un meci de fotbal umple o piață cu mai multe persoane decât o contestare a unui drept pierdut sau modificat în mod abuziv de către o autoritate guvernamentală sau statală ? Ca fost militar trebuia să știi că oamenii pot realiza ceva și atinge obiectivele propuse numai organizați și conduși.

      Ștergere