Pentru acest an, in unitatile de tratament balnear care apartin Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP) este asigurat un numar de cel mult 59.641 de locuri pentru tratament balnear, se arata in Hotararea Guvernului nr. 54/2015 privind acordarea prestatiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2015, prin sistemul organizat si administrat de CNPP, care a aparut in Monitorul Oficial nr. 91 din 3 februarie si se aplica de la data publicarii. Locurile se repartizeaza pe maximum 19 serii de trimitere.
Totusi, la acest numar se va adauga, pana la nivelul sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2015, numarul de locuri la tratament balnear contractat cu operatorii economici interesati, in functie de preturile care vor fi ofertate pe bilet.
Potrivit HG nr. 54/2015, persoanele care pot beneficia de tratament balnear sunt:
  • pensionarii din sistemul public de pensii;
  • asiguratii din sistemul public de pensii;
  • beneficiarii prevederilor unor legi speciale care reglementeaza dreptul la bilete de tratament balnear.
Atentie! Persoana indreptatita poate beneficia, pe durata unui an calendaristic, de un singur bilet de tratament.
In ceea ce priveste numarul biletelor de tratament care se vor acorda gratuit pentru persoanele care beneficiaza de prevederile unor legi speciale, acesta se va stabili prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numarului de bilete.
De distribuirea biletelor de tratament se ocupa CNPP, prin intermediul caselor teritoriale de pensii.
Nota: Desi pentru 2014 fusese stabilit acelasi numar de locuri la tratament balnear, ulterior acesta a fost majorat la peste 81.000, prin reducerea sejurului de la 18 la 16 zile.

Care este procedura prin care se acorda biletele

Pot sa beneficieze de bilete persoanele care fac dovada faptului ca au afectiuni medicale ce necesita tratament balnear si care au domiciliul/resedinta in Romania, informeaza CNPP.
"Biletele de tratament balnear se acorda in conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicita bilete de tratament balnear in functie de criteriile specifice, in limita locurilor repartizate pe serii, statiuni si unitati de cazare", scrie pe site-ul sursei citate.
Concret, ordinea de ierarhizare este data de ordinea descrescatoare a punctajelor aferente cererilor.
"Daca, in urma calcularii punctajului, mai multe cereri au acelasi punctaj, ele se ordoneaza descrescator dupa punctajul primit conform numarului de bilete de care a beneficiat (solicitantul - n.red.) in ultimii doi ani. Daca dupa aceasta etapa mai multe cereri au acelasi punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordoneaza crescator dupa venit. Daca si dupa parcurgerea acestor doua etape se identifica cereri cu acelasi punctaj final, atunci persoanele se ordoneaza dupa numarul cererii, avand prioritate cererea cu numarul cel mai mic", explica reprezentantii CNPP.
Actele necesare pentru a obtine un bilet de tratament sunt:
  • cererea tip de acordare a biletului de tratament;
  • actul de identitate (copie);
  • talonul de plata a pensiei (original/copie);
  • biletul de trimitere - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de catre societatile de turism balnear si de recuperare, eliberat de catre medicul de familie/medicul de specialitate, aflat in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate (copie + actul original);
  • programul de recuperare (copie + actul original).
Durata sejurului pentru un bilet este de 16 zile si cea a tratamentului balnear este de 12 zile.