luni, 6 februarie 2012

REMEDII NATURISTE PENTRU REUMATISME ARTICULARE

Reumatismele sunt afectiuni localizate la nivelul aparatului locomotor si la nivelul cordului, ca urmare a unor leziuni inflamatoare sau degenerative. Pentru aceste suferinte predominant articulare, fitoterapia recomanda acele specii de plante care au efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative si local revulsive.
Pentru uz intern se recomanda:
    -infuzie din flori de soc (1-2 lingurite la 250 ml apa clocotita) cu efecte in eliminarea toxinelor prin diureza si sudatie puternica;
    -infuzie din flori de musetel (1 lingurita la 250 ml de apa clocotita) cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare si anestezice;
    -infuzie din flori de sulfina si frunze de frasin, salvie, urzica, din care se beau 2-3 cani pe zi;
    -infuzie din frunze de tarhon care produc o puternica diureza insotita de eliminarea toxinelor;
    -decoct din radacini de tataneasa si scoarta de salvie (10 g la 200 ml apa, se fierb 10 minute, se infuzeaza  10-20 minute) si se beau 2-3 cani pe zi, intr-o cura pe durata de 2-3 saptamani.
Pentru uz extern
    -comprese calde cu infuzie de sulfina, coada-calului si tataneasa;
    -bai generale de plante folosind frunze de frasin, menta si stevie, muguri de pin, scoarta de salcie si faina de mustar negru;
    -frectii cu ulei de ienupar, menta, pin, lavanda, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, musetel, sunatoare si eucalipt, folosite separat sau in amestecuri;
    -masaje cu unguent de galbenele, tataneasa si venin de vipera.
Regimul alimentar
Persoanele care sufera de reumatism trebuie sa aiba o alimentatie completa care sa satisfaca necesarul de proteine, vitamine (A, C, K) si saruri minerale. Se incepe cu o cura depurativa de 5-7 zile pe luna cu zarzavaturi crude (varza, morcov, telina, sfecla rosie, marar. patrunjel, praz, ceapa, urzici), la care se adauga supe de legume sau de fasole boabe, lapte acru sau proaspat (1/2 litru), iaurt, branza, margarina, orez (fiert in lapte), seminte crude de dovleac sau de floarea soarelui, nuci, arahide, cartofi ( fierti in lapte si amestecati cu ulei de masline si un galbenus de ou).
Este interzis consumul de hrean si ardei iute.