De la 01.01.2018, salariul minim brut pe tara se stabileste la 1.900 lei lunar, astfel:

Infografic realizat de echipa Manager.ro

salariu

joi, 23 august 2012

RESTITUIREA CASS RETINUTA ILEGAL

Cand se vor restitui banii retinuti in plus pentru CASS din pensiile de peste 740 de lei?

22 August 2012 Anca Dumitrescu
Graficul de restituire a sumelor incasate gresit de stat pentru contributii CASS de la pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei a fost publicat in Monitorul Oficial. Astfel, pana in septembrie 2013, pensionarii isi vor recupera esalonat banii platiti in plus la sanatate.

Dimensiune text
print ym   
HG nr. 850/2012 pentru aprobarea graficului si modalitatii de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 598 din 21 august.

Sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se restituie lunar in perioada septembrie 2012 - septembrie 2013, conform urmatorului grafic:Restituirea sumelor percepute gresit pensionarilor se face din oficiu de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si de catre casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.

Plata catre titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 se efectueaza impreuna cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni.

Suma care se restituie titularului se evidentiaza distinct pe talonul de plata a drepturilor de pensie.

"Restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre contributiile de asigurari sociale de sanatate retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012 rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra intregului cuantum al pensiei si contributiile rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra partii din pensie care depaseste 740 lei se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si se evidentiaza la o pozitie distincta de venituri bugetare.", explica Ordinul emis de Casa Nationale de Pensii Publice.

De asemenea, actul normativ precizeaza ca sumele reprezentand diferente de plata la impozitul pe veniturile din pensii, dupa recalculare pe perioada 1 ianuarie 2011—30 aprilie 2012, se fac venit la bugetul de stat.

Pentru inscrierile noi la pensie, precum si pentru pensiile recalculate din perioada 1 ianuarie 2011—30 aprilie 2012, restituirea sumelor retinute in plus in aceasta perioada, se face corespunzator fiecarei luni pentru care s-a acordat pensia/pensia recalculata, indiferent de data comunicarii la plata in sistem centralizat. Calculul acestor sume se face de catre casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.
 


Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_30113/Cand-se-vor-restitui-banii-retinuti-in-plus-pentru-CASS-din-pensiile-de-peste-740-de-lei.html#ixzz24Ll3LvuW